Ses hassasiyeti mi? İşitsel duyarlılık mı?
Güncelleme tarihi: 6 Mar 2024
Acaba işitsel hassasiyet neden var? Vücudumuz sese nasıl tepki veriyor?
Bir ses duyduğumuzda iç kulağımızda yer alan kaslar, borucuklar, tempoyla kemik gibi işitme sistemini kontrol eden yapılar dışarıdan gelen
Frekansa ait vibrasyonları baskılamak üzere aktive olurlar. Aslında sesi kontrol etme mekanizması üzerine çalışırlar. Yüksek sesli bir ortamdan çıktıktan sonra kulaklarınızda kalan o gürültü gibi kendimizi kötü hissetmemizi, işitmemizi kaybetmemek adına bizleri koruma görevindedir.
Hassasiyet dediğimiz durum ise kontrol mekanizmamızın dışında istemsiz olarak gelişmektedir.
İşitsel hassasiyeti ya da duyarlılığı fazla olan kişiler sürekli tetikte olup, tüm sesleri dinleyebilirler. Aslında bu sistemin farklı çalışmasıyla alakalıdır.
Sizin dikkat etmediğiniz bir uçak sesi, klima sesi, topuk sesi işitsel hassasiyeti olan insanlar için bir disko kadar gürültülü gelebilir.
Dolayısıyla dikkat eksikliği gibi görünen, öğrenme güçlüğüymüş gibi görünen ama gözden kaçan işitsel hassasiyeti olan çocuklar olabilir.
Birçok test öğrenmeyle ilgili süreci belirleyebilir, çocuk gerçekten öğrenme güçlüğü mü işitsel hassasiyetten dolayı dinleyemiyor ve dolayısıyla öğrenemiyor mu ayırt etmek gerekir.
Peki nasıl geliştirelim?
“Ses maruz bırakalım ve kulağı çalışsın işitsel hassasiyeti ortadan kalksın.” Bu asla mümkün değil. Maruz bırakmak aksine şiddeti arttırabilir.
Dinleme becerisi, sesi tanıma, işitsel dikkat, işitsel bellek, işitsel şekil zemin, işitsel örüntü, işitsel lokalizasyon, dilin kullanımı, ek kullanımları gibi okul öncesi dönemden itibaren desteklenmesi gereken noktalar olabilir.
Sorularınızı forum kısmına yazabilirsiniz
SENA ÜRPER ÖZKAN
Uzman Dil ve Konuşma Terapisti
Ergoterapist
Comments