Ram Kararına Nasıl İtiraz Edilir ? İtiraz Süresi Nedir ? Aile & Eğitimciler için İtiraz Süreci
Yeniden merhaba değerli okurlar 😊 Öncelikle yeni eğitim öğretim döneminde tüm öğretmenlerimize kolaylıklar ve başarılar dilerim.
Dönemin başlaması ve öğrencilerle tanışma/kaynaşma faslıyla birlikte öğretmenlerimizin kafasında bazı soru işaretleri oluşmaya başlayabiliyor. “Bu öğrencinin tanılanması gerekiyor mu?, çocuk bu sınıfa uygun mu?, özel eğitim sınıfına gitse daha mı iyi olur? İtiraz etme hakkımız var mı ve nereye?...” ve daha niceleri. Şimdi bu soruların hepsini aklınızda da bu konuyla ilgili başka soru işareti kalmayacak şekilde açıklamaya çalışacağım.
Aslında süreci birkaç farklı yönüyle ele almak gerekiyor. Bunlardan ilki neye itiraz edeceğiniz. Yani siz çocuğun eğitsel tanısına mı itiraz ediyorsunuz ,resmi tedbir kararına mı? Bu nokta önemli çünkü itiraz süreci basamakları bu kısımda bazı değişiklikler gösterebiliyor.
Örnekle açıklamaya çalışalım: Sınıfınızda RAM’dan eğitsel tanı olarak işitme yetersizliği tanısı almış bir çocuk var. Ancak siz öğrencide zihinsel yetersizlik de bulunduğunu düşünüyorsunuz. Bu durumda RAM’a itirazda bulunarak öğrencinin yeniden değerlendirilmesini talep edebilirsiniz. Burada tabi ki itirazı öğretmen olarak siz yazılı olarak vermiyorsunuz. Okul idaresini durumla ilgili bilgilendirdikten sonra öğrencinin yeniden değerlendirilmesini talep eden bir üst yazı yazılıyor RAM’a. Gerisi resmi evrak işleri öğretmen olarak sizin bu noktada yapacağınız bir şey yok. Eğer okulda idareciyseniz yazışmaları yapacak kişi olarak yazının sonunda örnek bir itiraz dilekçesi şablonu bırakacağım yardımcı olabilmek adına
Bir diğer husus resmi tedbir kararına yapılacak olan itirazlar. Resmi tedbir dediğimiz karar nedir ? Yine RAM tarafından eğitsel değerlendirme ve tanılama işlemleri yapıldıktan sonra öğrenci için en az kısıtlayıcı ortam düşünülerek alınmış olan karardır. Yani özel eğitim sınıfı ,tam zamanlı kaynaştırma /bütünleştirme, uygulama okulu gibi. Burada da yine önemli olan nokta itirazı niye ettiğiniz. (Sitede bulunan önceki yazılarımda öğrencilerin neye göre özel eğitim sınıfına neye göre kaynaştırmaya yönlendirildiğini açıklamaya çalışmıştım. Yazıya siteden ulaşabilirsiniz. ) Sınıfınıza yeni gelen bir kaynaştırma öğrencisine bir hafta sonra itiraz ederseniz RAM’dan gelen cevap peşinen olumsuz olur. Çünkü öğrencinin daha uyum sağlama ve öğretmen olarak sizin onu değerlendirme süreciniz olacak ki değişikliği talep ettiğinizde haklı ve mantıklı bir neden sunabilesiniz ya da özel eğitim sınıfındaki bir öğrenciyi kaynaştırmaya yönlendirme isteğiniz varsa bununla ilgili olarak elinizde ne gibi veriler var bunları iyi değerlendirmek ve gözlemlemek gerekiyor.
Resmi tedbir kararlarına yapılan itirazlarda şöyle bir farklılık oluyor. İtirazı okul idaresinin RAM’a değil, İl/İlçe Hizmetler Kuruluna yapması gerekiyor. Peki niye, karar RAM’dan çıkmıyor mu diyorsunuz? Evet, resmi tedbir kararı RAM’dan çıkıyor ancak öğrencinin hangi okula yerleştirileceği, okuldaki özel eğitim sınıflarının açılması-kapanması işlemlerinin hepsi İl/İlçe Milli Eğitimde Özel Eğitim Hizmetleri Şube Müdürlüğüne bağlı olan Hizmetler Kurulu tarafından yürütülür. Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’nin 42.maddesinde geçen “Yerleştirme kararı verilen okul yönetimi, öğrencilerin okula kayıt tarihinden itibaren en az otuz iş günü izleme süreci sonunda öğrenciyle ilgili eğitsel değerlendirme ve tanılama ya da yerleştirme kararına itiraz edebilir.” ibare de belirtildiği gibi itirazları en az otuz iş günü sonunda yapabiliyorsunuz. Yukarıda da değindiğim gibi öğrenciyi iyi bir gözlem ve izleme süreci sonrasında itiraz için değerlendirmek çok daha iyi olacaktır.
Özetlemek gerekirse sınıfınızda eğitsel tanı ve ya yerleştirme kararına itiraz etmeyi düşündüğünüz bir öğrenciniz varsa; öncelikle durumla ilgili olarak idarecinize bilgi vermeniz gerekiyor ve tabi ki bu süreçte en en önemli noktalardan biri veliyi sürece dahil ederek. Veliye durumu en açık ve net bir şekilde izah etmeniz gerekiyor ki aileler RAM’a geldiklerinde niye geldiklerini bilsinler, onlar da çocuklarındaki ilerlemenin veya gerilemenin farkında mı bunlar hassas ve bir o kadar da kilit noktalar. Çünkü siz okul olarak istediğiniz kadar itiraz etseniz de değerlendirme kurulunun doğal bir üyesi olan veli sizinle hemfikir değilse işler o noktada biraz sekteye uğrayabiliyor. Bu nedenle veliyi süreçten mutlaka haberdar etmeniz gerekiyor.
İdareye ve aileye durumla ilgili bilgi verdikten sonra geri kalan işlemler resmi yazışma olarak ilerliyor. Yani idare Hizmetler Kuruluna itiraz dilekçesi yazıyor, Hizmetler Kurulu itirazı RAM’a bildiriyor, RAM aileye ulaşarak tekrar bir randevu oluşturuyor ve öğrenci yeniden değerlendiriliyor. Değerlendirme sürecinin sonundan RAM’da bir karar değişikliği olabilir ya da aynı kararın devamlılığına karar verilebilir. Bundan sonraki süreç artık biraz değerlendirme kurulundaki iş ve işleyişe bağlı devam ediyor.
Son olarak öğrencinin kararına itiraz ederken e-rehberlik modülü üzerinden “Eğitsel Değerlendirme İstek Formu ’nu da doldurup RAM’a göndermek gerekiyor hatta bu formu itirazı neden ettiğinize dair ayrıntılı olarak doldurursanız çok daha işe yarayacaktır.
İtiraz süreciyle ilgili olarak kafanızdaki soru işaretlerini giderebildiğimi umuyor, itirazsız(!), keyifli ve sağlıklı bir dönem diliyorum.
Ram Kararına İtiraz için Örnek Dilekçe
……………………………..İl/İlçe Hizmetler Kuruluna
Okulumuz orta-ağır zihinsel özel eğitim sınıfında öğrenim görmekte olan …………..TC kimlik numaralı …………..’ın, yapılan gözlemler ve izleme süreci sonunda orta ağır sınıf düzeyine uygun olmadığı düşünülmektedir. Konuyla ilgili olarak öğrencinin eğitsel durumunun RAM tarafından yeniden değerlendirilmesi hususunda;
Gereğini bilgilerinize arz ederim.
Sorularınızı sitemizin forum kısmından sorabilirsiniz.
Öznur Orhan
Özel Eğitim Öğretmeni

Comments