top of page

Okul Öncesi Kaynaştırma Eğitiminde Neler Yapılabilir ? Öğretmenlere Öneriler

Yazarın fotoğrafı: Gökçe DönmezGökçe Dönmez

Merhabalar ben uzman özel eğitim öğretmeni Gökçe Dönmez. Daha önce sizler için sınıfımdaki özel gereksinimli bireylerde nelere dikkat etmeliyim başlıklı yazıyı kaleme almıştım. Bugün ise, okulöncesi sınıfınızda var olan özel gereksinimli kaynaştırma öğrencinizin sınıf arkadaşlarına, arkadaşlarının ise özel gereksinimli öğrencinizle kaynaşması için neler yapabileceğinize dair önerilerde bulunacağım.

Öncelikle kaynaştırma eğitimi sadece özel gereksinimli birey için değil, tipik gelişim gösteren akranlar yönünden de oldukça faydalıdır. Kaynaştırma eğitimi sayesinde tipik gelişim gösteren bireyler dünyada farklılıklar olduğunu, onlara saygı duymayı, birlikte yaşamayı öğrenirler, empati yapabilme becerileri gelişir.


Peki kaynaştırma öğrencisi için sınıf içi düzenlemeler nelerdir ?
  • İlk olarak sınıftaki fiziksel ortamda yapmamız gereken değişiklikler varsa bunlara yer vermeliyiz. Sınıf içerisinde fiziksel hareketi rahat sağlayabilme adına alan açmalıyız.

  • Görsel destekler sağlayabiliriz. Günün planlamasını resimli bir şeritle anlatma, dersleri resimlerle somutlaştırma gibi.

  • Duyusal regülasyonu sağlayabilmek adına bir köşe oluşturun. Burası sakinleşme köşesi olmalı ona göre tasarlanmalı.

  • Grup çalışmalarını desteklemeliyiz. Öğrencimizin grup arkadaşlarının hep aynı kişiler olmamasına dikkat etmeliyiz.

  • Sınıf içerisinde yapabileceği sorumluluklarda öğrencimizi sık sık görevlendirmeliyiz. Örneğin; herkese boyama kağıtlarının tek tek dağıtılması, tahtanın silinmesi, sınıf başkanlığı görevinin verilmesi vb. Burada amacımız; O da sizler gibi, her işi yapabilir, her beceriyi yerine getirebilir mesajını öğrencilere verebilmektir.

  • Öğrenciniz için diğer öğrencilerin empati yapabileceği etkinliklere yer vermelisiniz. Örneğin; işitme yetersizliği sorunu varsa kulaktan kulağa oynamak, hikâye kitaplarından yararlanmak gibi.

  • Sınıf içerisinde farklılıkları olan oyuncaklarla oyun oynanmasını sağlayabilirsiniz. Çünkü okulöncesi çağındaki çocuklar hayatı oyun aracılığı ile daha iyi öğrenirler. Burada tek kolu, bacağı veya saçı olmayan, farklı ten renklerine sahip bebeklerden sıklıkla faydalanabilirsiniz. 

  • Özel gereksinimli öğrencinize ihtiyaç duyduğunda rehberlik edebilecek akranlar belirleyin. Birlikte işbirliği içerisinde olmalarını sağlayın.

  • Özel gereksinimli öğrencinizin çabalarını, başarılarını sık sık övün.

  • Tipik gelişim gösteren öğrencilerinizin ailelerini bu konuyla ilgili sık sık bilgilendirin ve evde çocuklarıyla onlarında bu konuyu desteklemelerini rica edin.

  • Özel gereksinimli öğrencinizin hayatındaki diğer eğitimcilerle, terapistlerle iş birliği kurmaya çalışın.

  • Öğrencinin ihtiyaçlarını iyi tespit etmeye çalışın. Ailesi ile de öncelikleri belirleyebilmek adına görüşebilir, BEP ini buna göre oluşturabilirsiniz.


Bahsettiğim öneriler genel öneriler olup, öğrencinize göre uyarlamalar yapmanız, ihtiyaç duyduğunuzda bir uzmanda da destek almanız kaynaştırma sürecinin daha sağlıklı ve kolay olmasını sağlayacaktır.

Dikkatinizi vererek okuduğunuz için teşekkür ederim.

 Gökçe DÖNMEZ

Uzman Özel Eğitim Öğretmeni



Okul öncesi kaynaştırma eğitiminde neler yapılabilir ? Kaynaştırma öğrencisinin sınıfa uyumu için neler yapılabilir ? kaynaştırma öğrencisi için sınıf içi düzenlemeler

Comments


bottom of page