top of page

Hareket Eğitimi Nedir ? Hareket Eğitimi ve Özel Eğitim İlişkisi

Yazarın fotoğrafı: Enes ÖngörEnes Öngör

Hareket Eğitimi

   Son zamanlarda birçok ebeveyn çocuğunun fiziksel, bilişsel ve sosyal anlamda gelişimine katkıda bulunabilmek amacı ile erken yaşta spor ile tanıştırma arayışına girdiğini görmekteyiz. Bunun sebebinin, artık güvenli bir sokak ortamının olmaması, çocukların ev ortamında hareket alanlarının kısıtlı olması, anne ve babanın çalışıyor olmasından kaynaklı yeterli vakit ayıramaması, telefon, tablet, bilgisayar gibi teknolojik aletlerden uzaklaştırmak, yaşıtlarıyla sosyalleşmesini desteklemek gibi durumların olduğunu düşünüyorum.

Erken Çocukluk Dönemi(0-6 yaş) ‘nde temel motor becerilerin gelişimini tamamlamamış bir çocuğun herhangi bir spor branşına başlaması başarılı bir sonuç doğurmaz. Hareket Eğitimi de tam olarak burada devreye giriyor.


Hareket Eğitimi Nedir?

   Hareket Eğitimi; bireylerin temel hareket becerilerini en üst seviyeye çıkarmak, çocukların bedenlerini kullanma kapasitelerinin farkına varmasını sağlamak, öz güvenini arttırmak, sporla ilişkili hareket kalıplarını geliştirme, kurallar çerçevesinde beklenen davranışlar ve hareket etme becerilerini geliştirmeyi hedefleyen bütünsel bir eğitim türüdür.


Hareket Eğitiminin Faydaları Nelerdir?

-Hareket eğitimi bireysel keşiftir. Her çocuğun ihtiyaçlarına göre hazırlanır.

-Çocuklar becerileri öğrendikçe, öz güvenleri artar.

-Yeni şeyler deneme fırsatı verilerek, keşfetme istekleri artar.

-Yeni beceriyi öğretmek için basit becerileri bile temel bileşenlere ayırarak öğrenmeyi kolaylaştırır.

-Grup dersleri ile sıra bekleme, ortak dikkat, akran etkileşimi, iletişim gücünü artırma gibi birçok kazanımlar sağlar.

-Kazanma ve kaybetme duygusunu öğrenerek duygularını kontrol etmeyi öğrenir.

-Takım ve bireysel spor branşlarına katılımı kolaylaştırır.

 

HAREKET EĞİTİMİ VE ÖZEL EĞİTİM

   Hareketin beyinle olan ilişkisinden dolayı özel gereksinimli bireylerin fiziksel gelişiminin daha yavaş ilerlediği gözlemlenmektedir. Bu bireylerin gelişimini destekleyip, hareket kabiliyetlerini ve becerilerini olabilecek en üst seviyeye çıkartmak, günlük yaşam becerilerini desteklemek, spor aracılığı ile topluma kazandırmak için hareket eğitimi verilmektedir. Özellikle otizm spektrum bozukluğu ve dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarla hareket eğitimi çalışmaları olumlu sonuçlar vermektedir. Her çocuğun özel gereksinimini ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak eğitim planı yapıp, özel eğitim öğretmeni ve aldığı diğer terapilerin uzmanlarıyla koordineli çalışmak daha verimli olacaktır. Bununla birlikte ailenin eğitmenin bulunduğu tavsiye ve egzersiz önerilerini dikkate alıp uygulamaları çok önemlidir.

 Fakat bu eğitimi herhangi bir Spor Bilimleri veya Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu mezunun vermesi çok etkili olmayacaktır. Çünkü Özel Eğitim alanında herhangi bir eğitimi veya tecrübesi olmadan, bu bireylere nasıl yaklaşacağını, hangi yollarla iletişim kurabileceğini bilmeden bir eğitim sürecine girmek iki taraf içinde zorlu olacaktır. Ülkemizde 2011 yılında ilk olarak İnönü Üniversitesinde Engellilerde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü açılıp, öğrenci almaya başlamıştır. Sonrasında birkaç üniversitede açılmış olsa da maalesef yetersiz kalmaktadır.

Hareket ve fiziksel aktiviteler çocukluk döneminde çok önemlidir. Çocuklarınızın bitmek bilmeyen enerjilerini atmalarına izin verin. Onları ekranlara ve beton yığınlarına hapsetmeyin…

 

ENES ÖNGÖR

ENGELLİLERDE BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENİ


Hareket eğitimi nedir ?  Hareket eğitiminin faydaları nelerdir? Hareket eğitimi ve özel eğitim ilişkisi nedir?

Commenti


bottom of page