"Hareket Eğitimi Neden Önemli? Çocuğunuzun Beyin Gelişimi Nasıl Destekler?"
- Enes Öngör
- 2 Nis 2024
- 2 dakikada okunur
Beynin gelişimi, gebeliğin 3. haftasından başlar. %90’ı 5 yaş öncesinde, kalan %10’u ise 5 yaş sonrasında gelişimini tamamlar. Beyin gelişimi, beynimizin hareket sistemlerinin bulunduğu bölümden başlar. Bu sebeple çocukların nörolojik gelişimlerinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için hareket çok önemli bir konudur. Bu konu üzerinde birçok çalışma yapılmıştır. Yapılan araştırmalarda; spor, fiziksel aktivite ve hareket temelli oyunların beyin gelişimi üzerinde olumlu etkileri olduğu görülmüştür.
Hareket, çocukların beyin gelişimi üzerinde çok sayıda olumlu etkiye sahiptir:
• Beyne giden kan akışını artırır ve bu sayede beyin hücrelerine daha fazla oksijen ve besin ulaşmasını sağlayarak beyin sağlığını ve fonksiyonlarını iyileştirir.
• Parkur ve grup etkinliklerinde; endorfin, dopamin ve serotonin gibi nörotransmitterler salgılanarak çocukların daha mutlu, motive ve enerjik hissetmelerine yardımcı olur.
• Bir diğer yandan hareket eğitimi; hafıza ve öğrenmeden sorumlu beyin bölgesinde yeni nöronların oluşumunu teşvik eder, böylece çocukların öğrenme kapasitelerini ve hafıza güçlerini artırır.
• Çocukların düzenli olarak hareket etme alışkanlığı kazanması, beyindeki sinir ağlarının gelişimini destekleyerek bilgilerin daha hızlı ve verimli bir şekilde işlenmesine olanak tanır.
Bu etkilerin tümü, hareket eğitiminin çocukların zihinsel esnekliğini, yaratıcılığını ve genel beyin sağlığını güçlendirmesine katkıda bulunur.
Hareket Eğitimi ve Sporun Akademik Başarıya Etkisi
Çocukların okul başarısını etkileyecek olan sistemli çalışma, grup çalışması ve disiplinle ilgili kaygıları olan velilerin çocuklarını hareket eğitimine veya bir spor branşına yönlendirmesi doğru bir karar olacaktır. Çünkü hareket eğitimi ve spor, fiziksel sağlık ve zindelik sağlamanın ötesinde; akademik başarıyı da olumlu yönde etkileyen güçlü bir araçtır.
• Düzenli hareket etmek; beyin fonksiyonları üzerindeki iyileştirici etkisiyle öğrencilerin konsantrasyon, hafıza ve problem çözme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.
• Kreş veya anaokulu dönemi öncesinde alacağı hareket eğitimi grup derslerinde; sıra bekleme, ortak dikkat, devamlılık, sınırlar ve kuralları öğrenerek hızlı bir şekilde uyum sağlayacaktır.
• Yapılan araştırmalara göre, düzenli spor yapan öğrencilerin derslerinde daha yüksek notlar aldığı ve daha iyi bir odaklanma kapasitesine sahip olduğu görülmektedir.
• Spor yapmak, stresi azaltarak ve ruh halini dengeleyerek sınav kaygısı gibi akademik performansı düşüren olumsuz duygusal durumlarla başa çıkmayı kolaylaştırmaktadır.
• Takım sporları da öğrencilerin disiplin, zaman yönetimi ve sorumluluk duygusunu pekiştiren yapılarıyla okul hayatına düzenli ve planlı bir yaklaşım kazandırır.
Dolayısıyla sporun; akademik performansı sadece bilişsel düzeyde değil, aynı zamanda duygusal ve davranışsal düzeyde de destekleyerek öğrencilerin okul hayatında daha başarılı olmalarına katkı sağladığı söylenebilir.
Düzenli Egzersizin Faydaları
Hareket, egzersiz ve spor sadece çocukluk döneminde değil, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için hayatımızın her döneminde olması gerekir. Zihin ve beyin sağlığı için önerilen günlük egzersiz süresi yaklaşık olarak yarım saattir. Egzersiz yapmak, sadece yüksek efor harcamak değildir. Yürüyüş yapmak, bisiklete binmek, dans etmek, yüzmek, frizbi oynamak da beynin ihtiyacı olan bu süreyi karşılamaktadır. Egzersiz yapmanın beyne faydaları şunlardır:
• Ruh halini iyileştirir ve stres seviyesini düşürür.
• Odaklanmayı artırarak okul ve iş hayatındaki başarıyı destekler.
• Uykuyu düzenler. Derin ve kaliteli uyku, yaratıcılığı destekler.
• Hafızayı güçlendirerek ileri yaşlarda Alzheimer gibi beyin hastalıkları riskini en aza indirir.
• Problem çözme ve karar verme yetilerini geliştirir.
ENES ÖNGÖR
ENGELLİLERDE BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENİ

Kommentare